19 henkilöä oli yhtäkkiä vintillä 
kädet sokerissa

Valmistimme ensimmäiset makeiset helmikuussa 1921 vaatimattomasti kaksikerroksisen puurakennuksen, Marjalan, yläkerrassa Vaajakoskella. Tehtaan nimi oli silloin Sok:n makeistehdas ja työväki oli täysin tottumatonta tehtäviinsä, joten joitakin makeiseriä epäonnistui.

 

Maistuisiko neidille kumipallo?

Ensimmäisenä vuonna tuotettiin joka tapauksessa 66 139 kiloa onnistuneita herkkuja. Suosituimpia nimikkeitä olivat Kumipallo-, Lotta-, Herkku- ja Marmeladi-makeiset.

 

Iloisella 1920-luvulla ihmisillä oli varaa makeisiin

Makeiset ovat ylellisyystuotteita, sen helposti unohtaa, jos ei ole kokenut puutetta. Erityisesti perhejuhlien yhteydessä nautittiin makeisia; oli hää- ja hautajaiskonvehteja. Vaajakosken makeistehtaalla ryhdyttiin valmistamaan myös suklaapäällisiä pehmeitä makeisia.

 

Makeistehtaan vaikeat sotavuodet

Uusi tehdas valmistui vuonna 1929 ja vaajakoskelainen makeistuotanto siirtyi uuteen aikaan. Pula-ajasta huolimatta 1920 ja 1930-luku olivat Vaajakoskella hyviä vuosikymmeniä, myös makeistuotannon suhteen. Kenties ihmiset käyttävät makeisia vaikeina aikoina kalliimpien nautintojen vastikkeina. Ennen sota-aikaa Vaajakosken tehtaiden kuljetukset hoidettiin vielä pääasiassa hevosilla. Kuvassa 18 hevosvoimaa.

 

Suklaa vapautettiin säännöstelystä 1949

Se merkitsi makeistehtaille kiireiden alkua. Vaikka töitä paiskittiin kahdessa vuorossa, kysyntää ei kyetty tyydyttämään. Suklaan vapautumisen vuonna valmistettiin jouluksi 28 erilaista Panda-suklaarasiaa!

 

Panda-nimen keksi taiteilija Zetterborg puolivahingossa

Taiteilija Bror Zetterborg valitsi 1950-luvun alussa ensimmäistä kertaa sympaattisen pandan erään Panda-Pop –suklaalevyn kääreeseen. Pian kaikkiin tuotepakkauksiin lisättiin panda ja koska asiakkaatkin pitivät siitä, otettiin se koko tehtaan nimeksi! Pandan makeisten kysyntä kasvoi myös ulkomailla.  Hollannissa, Norjassa, Ruotsissa ja Itävallassa arvostettiin laadukasta suklaata ja pehmeää lakritsaa.

 

Hauskoja hittituotteita

Vuoden 1954 ykköstuotteita olivat Autosuklaalevy sekä Panama-patukka. Seuraavana vuonna valmistettiin Filmitähti-suklaalevyä. Ensimmäinen purukumituote pompsahti markkinoille vuonna 1956 räväkällä nimellä Pum-Pum, joka sai seuraa vuonna 1962 Tipitii-purukumista. Varsinaiseksi myyntivaltiksi nousi viiden kilon harkkosuklaa!

 

Liköörikonvehdit ovat vintage-klassikko

Liköörikonvehdit, kuten pääsiäispuput (kuvassa) ja monet muutkin makeiset, valmistettiin ennen käsityönä. Ne tarjoiltiin merkkipäivinä kotien salonkinurkkauksissa – sellainenhan löytyi yksiöistäkin!

 

Ihminen on aina innostunut vähästä

Me ihmiset olemme sillä tavalla liikuttavia olentoja, että tulemme onnellisiksi palasta suklaata ja pätkästä lakua. Sen vuoksi Panda uudistuu ja tuo yhä uusia herkkuja arkemme ja juhlamme iloksi. Salonkien lisäksi Pandan makeisia sopii nauttia aina siellä missä milloinkin kaivataan iloa.

 

Lähde: Kauppinen, Juha: Makeaa Elämää. Oy Panda Ab 80 vuotta. Jyväskylä 2000.