Ihminen on rakastanut kaakaota noin 3500 vuotta. Ennen kiinteän suklaan keksimistä juotiin kaakaota. Tekniikka mahdollisti vasta 1800-luvulla suussasulavan, kiiltävän ja kiinteän suklaan valmistamisen. Vaajakosken makeistehtaalla suklaan valmistus alkoi vuonna 1925.

 

Mistä on Pandan suklaa tehty?

Suklaan pääraaka-aineet ovat kaakaomassa, kaakaovoi, sokeri ja maitojauhe. Lisäksi suklaassamme on auringonkukkalesitiiniä ja vaniljaa.

Suklaan valmistus Vaajakosken tehtaallamme koostuu sekoituksesta, valssauksesta, konssauksesta, temperoinnista, valamisesta ja pakkaamisesta. Valssauksessa suklaan eri raaka-aineiden hiukkaskokovaihtelu tasoitetaan ja säädetään halutunlaiseksi. Suklaamassan hiukkaskoko on keskeinen osa suklaapalan suussasulavuudessa ja makuelämyksessä. Konssauksessa suklaamassaa vaivataan, jotta siitä saadaan irroitettua kaakaossa luontaisesti olevia kitkeriä ja katkeria aromeja. Konssauksessa ne vapautuvat massasta irtoavan vesihöyryn mukana pois. Temperoinnin tarkoituksena on saada lämmin suklaamassa kiinteytymään haluttuun rakenteeseen; tasaiseksi, kiinteäksi, kiiltäväksi ja suussasulavaksi. Suklaan valussa erilaisiin muotteihin sille saadaan haluttu muoto. Pakkaus suojaa suklaisen herkun.

Panda valmistaa suklaata levyinä täytteellä ja ilman täytettä sekä erilaisina konvehteina.

 

Valkosuklaa

Valkosuklaa on hyvin erityinen tuote. Sen valmistukseen ei käytetä lainkaan kaakaomassaa. Pandan valkosuklaa on Suomen rakastetuinta. Sen täyteläinen maku koostuu kaakaovoista, sokerista, täysmaitojauheesta ja aidosta vaniljasta. Myös sen valmistukseen on käytetty auringonkukkalesitiiniä.

 

Kaakaopavun laatu vaikuttaa makuun

Suklaan makuun ja rakenteeseen vaikuttaa huomattavasti siihen käytetyn kaakaon laatu. Pandan suklaa on valmistettu eurooppalaisilta kaakaon jalostajilta ostetusta länsi-afrikkalaisesta kaakaosta.