USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET VASTUULLISUUDESTA

Panda vastuullisuus

Makeisten vastuullisuuden arviointi on monesti vaikeaa. Miten herkkusuu voi tehdä karkkihyllyllä kestävämpiä valintoja? Entä mistä edes tunnistaa vastuullisen makeisen? Kokosimme vastaukset näihin ja muihin usein kysyttyihin kysymyksiin.

Vastuullisuuskysymysten punnitseminen ruokakaupoilla on isolle osalle meistä arkipäivää. Herkkuhyllyjen kohdalla moni kuitenkin törmää pulmaan: vaikka 73 prosenttia suomalaisista* toivoo makeisvalmistajilta vastuullisuutta, monikaan ei osaa arvioida sitä.

Siksi kysyimme teiltä, mikä makeismaailman vastuullisuudessa mietityttää ja kokosimme alle vastaukset, jotta hyvien päätösten tekeminen olisi entistä mutkattomampaa.

Psst! Onko sinulla kysymys, johon et löydä vastausta? Vinkkaa meille!
@pandamakeiset 
Facebookissa ja Instagramissa.

 Miten tavallinen herkkusuu voi valita makeishyllyllä vastuullisemmin?

Tapoja valita vastuullisemmin on monia, eikä hyvän omantunnon herkutteluun ole vain yhtä reittiä. Voit kuitenkin punnita ainakin seuraavia seikkoja, kun seuraavan kerran pähkäilet parhainta vaihtoehtoa:

  1. Katso ensin, löytyykö kääreestä sertifikaattia. Esimerkiksi Rainforest Alliancen sammakkomerkki viestii tuotteen valmistukseen liittyvistä vastuullisuuskriteereistä.
  2. Suklaan kohdalla kurkkaa, sisältääkö tuote palmuöljyä. Suosi palmuöljyttömiä vaihtoehtoja, sillä ne eivät kuluta yhtä paljoa luonnon rajallisia resursseja.
  3. Tarkista, kuinka pakkaus lajitellaan.  Kun pakkauksessa on käytetty vain yhdenlaista materiaalia, se on helpompi lajitella oikein, jolloin myös kierrätettävät materiaalit saadaan kiertoon.
  4. Voit myös varmistaa, onko makeinen vegaaninen tai kotimainen. Katso kääreestä valmistuspaikka ja ainesosalista.
  5. Myös hävikin pienentäminen on yksi tapa vaikuttaa vastuullisuuteen. Hävikkimakeisista muodostuvat pussit ovat maultaan moitteettomia.

 

Mistä tunnistaa vastuullisen makeisen?

Kotimaisuus, vegaanisuus, palmuöljyttömyys, sertifikaatit, hävikin pienentäminen ja kierrätettävä pakkaus ovat kaikki ominaisuuksia, jotka tekevät makeisesta omalta osaltaan vastuullisemman valinnan.

Harva herkku kuitenkaan täyttää kaikkia aivan kaikkia ominaisuuksia. Vaikka esimerkiksi suklaan keskeistä raaka-ainetta, kaakaota, ei kotimaassa pysty kasvattamaan, voi vastuullisemman valinnan tehdä suosimalla sertifioitua ja palmuöljytöntä suklaata.

Millainen on vastuullinen pakkaus?

Kysymykseen ei ole täysin yksiselitteistä vastausta, sillä kaikki riippuu tuotteen ominaisuuksista ja toimitusketjun vaatimuksista. Voidaan kuitenkin sanoa, että vastuullinen pakkaus on ennen kaikkea suoja, joka takaa että tuotteet pääsevät tehtaalta kauppoihin ja lopulta herkkupöytiin hyvässä kunnossa. Oikeanlainen pakkaus takaa, että hyvää ei mene hukkaan, vaan syömäkelpoisuus säilyy pidempään.

Pakkauksissa on tärkeää huomioida myös niiden ympäristökuorma ja kierrätettävyys. Kevytkin kääre voi olla kestävä. Siksi esimerkiksi Panda-suklaalevyt pakataan nykyään 14 % vähemmän muovia, eikä lainkaan alumiinia, sisältävään kääreeseen. Täten kääre on myös helpompi kierrättää: mitä vähemmän pakkauksessa käytetään erilaisia materiaaleja, sitä helpompi se on lajitella oikein. Siksi vain yhdestä materiaalista valmistetut pakkaukset ovat yleensä kaikista parhaimpia.

Lue lisää kevyemmistä Panda-pakkauksista.

Mitä Panda aikoo tehdä seuraavaksi pakkausrintamalla?

Tutkimme jatkuvasti uusia materiaaliratkaisuja ja mahdollisuuksia kehittää olemassa olevia pakkauksiamme entistä vastuullisemmiksi.

Esimerkiksi tulevaisuudessa kaikki aaltopahvi- ja kartonkipakkauksemme tulevat olemaan peräisin sertifioiduista metsistä.

Mitä hyötyä sertifikaateista on?

Pakkauksista löytyvät erilaiset sertifikaatit, kuten Reilun kaupan tai Rainforest Alliance -merkit, kertovat että raaka-aineisiin ja niiden valmistamiseen liittyvien vastuullisuuskysymysten eteen tehdään vaikuttavaa työtä.

Sertifikaattijärjestelmät ovat määritelleet ympäristöön ja sosiaaliseen vastuuseen liittyvät kriteerit, joiden toteutuessa raaka-aine tai tuote saavat sertifikaattimerkin. Raaka-aineita siis esimerkiksi viljellään ympäristön kannalta kestävämmin ja viljelijöiden työolosuhteisiin panostaen.

Onko kaikki Panda-suklaa Rainforest Alliance -sertifioitua?

Kyllä. Kaikki Panda-suklaassa käytetty kaakao on Rainforest Alliance –sertifioitua. Se tarkoittaa, että kaakao viljellään työntekijöiden hyvinvointi turvaten ja noudattaen viljelykäytäntöjä, jotka suojelevat metsiä ja ylläpitävät luonnon monimuotoisuutta.

Lue lisää Rainforest Alliance -sertifikaatista täältä.

Miksei makeisia tehdä enemmän suomalaisista raaka-aineista?

Kaikkia makeisten valmistukseen vaadittavia raaka-aineita, kuten esimerkiksi kaakaota, ei ole kotimaassa saatavilla. Sitä mitä emme kotimaisesti saa, haluamme hankkia sertifioituna.

Kuitenkin esimerkiksi koko Panda-makeistuotanto on Suomessa, ja käyttämistämme raaka-aineista esimerkiksi sokeri on pääsääntöisesti Suomesta. Kotimaisuus ei kuitenkaan aina tarkoita kevyempää ympäristökuormaa. Esimerkiksi suomalainen sokeri tulee juurikkaasta, jolloin sokerin tuotannon hiilijalanjälki on suurempi kuin sokeriruo’on, joka tulee Etelä-Amerikasta.

Kuinka suuri osa Panda-makeisista tehdään Suomessa?

Kaikki.

Miten hävikkiä minimoidaan?

Moni makeisvalmistaja kiinnittää hävikkiin entistä enemmän huomiota, niin myös me. Siksi tehtaallamme ei synnykään hävikkiä juuri lainkaan.

Huolellisten valmistusprosessien lisäksi puutumme hävikin syntymiseen myös pakkaussuunnittelussamme. Esimerkiksi Lakupala-, Lakumix®- ja Choco&Lakrits-pakkaukset ovat uudelleen suljettavia, mikä osaltaan ehkäisee hävikkiä.

Mitä Panda-makeisten raaka-aineiden jäljitettävyyden eteen

tehdään?

Suosimalla sertifioitua. Jo nyt kaikki Panda-tuotteissa käytetty kaakao on Rainforest Alliance -sertifioitua, ja kuljemme koko ajan kohti täysin jäljitettävää makeistuotantoa. Pyrimme siihen, että käyttämiemme raaka-aineiden koko arvoketju on selvillä viljelijään saakka.

Mitä Panda tekee vastuullisemman makeistuotannon eteen?

Vaikka koko makeisteollisuudella on vielä paljon tekemistä, me teemme jatkuvasti kehitystyötä vastuullisemman makeismaailman puolesta.

  • Olemme luopuneet kokonaan ongelmallisen palmuöljyn käytöstä.
  • Makeisemme tuotetaan kotimaassa, Vaajakosken tehtaalla.
  • Pyrimme varmistamaan käyttämämme kaakaon vastuullisuuden ostamalla Rainforest Alliance –sertifioitua kaakaota.
  • Minimoimme makeistuotannon hävikkiä huolellisilla tuotantoprosesseilla ja uudelleen suljettavilla makeispusseilla. Lisäksi teimme juhlavuotenamme hävikkimakeisista Hukkapussin.

 

Mitä Panda aikoo tehdä seuraavaksi?

Teemme vastullisemman makeismaailman eteen jatkuvaa työtä. Esimerkiksi pakkausrintamalla kaikki aaltopahvi- ja kartonkipakkauksemme tulevat olemaan peräisin sertifioiduista metsistä.

Kerromme uusista teoistamme vastuullisuustyön edetessä.

* Panda-kyselytutkimus toteutettiin yhteistyössä Bilendin kanssa kesäkuussa 2021. Kyselyyn vastasi n=1000 täysi-ikäistä suomalaista.