USEIN KYSYTYT
KYSYMYKSET

Jäitkö aprikoimaan tuotteen sisältöä, säilytystä tai pakkauksen kierrätystä? Haluatko tehdä reklamaation tai tarkistaa erityisruokavalioihin sopivat herkut? Näitä on mietitty aiemminkin – täältä löydät vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.

VASTAUKSIA MAKEISIIN KYSYMYKSIIN:

Tuotteista kysyttyä

Jos tuote tai pakkaus on virheellinen, paras tapa lähestyä meitä on täyttää palautelomake, joka löytyy osoitteesta www.orkla.fi/kuluttajapalvelu. Lomakkeella voit lähettää kuvan tuotteessa tai pakkauksesta ja saatamme pyytää lähettämään tuotteen tai pakkauksen meille jatkotutkimuksia varten. Tämän vuoksi on tärkeää säästää tuote vähintään kahden viikon ajan (pois lukien helposti pilaantuvat tuotteet).

Makeissekoituspussissa kuuluu olla kaikkia mainittuja makuja painon mukaan suunnilleen yhtä paljon. Käytännössä pussien sisältö voi vaihdella jonkin verran, sillä koneellinen pakkaussysteemimme ei valitettavasti takaa aivan tasaista valikoimaa kaikkiin pakkauksiin. Suuret heitot pussin sisällössä tai jonkin makeisen puuttuminen kokonaan ovat valitettavia pakkausvirheitä.

Parasta ennen -päiväys kertoo, että vähintään tähän päivään asti tuote säilyttää oikein säilytettynä tyypilliset ominaisuutensa. Tuotetta saa pitää myynnissä ja käyttää päiväyksen jälkeen. Tuotteen käyttökelpoisuuden voi arvioida aistinvaraisesti. Viimeinen käyttöpäivä tulee merkitä vain mikrobiologisesti helposti pilaantuviin elintarvikkeisiin. Tuotetta ei saa myydä eikä käyttää mainitun viimeisen käyttöpäivän jälkeen.

Suklaatuotteet säilyvät parhaiten kuivassa ja viileässä hyvin ilmastoidussa paikassa. Paras säilytyslämpötila on +16…+18 asteen lämpötilassa. Jääkaappi ei siis ole paras säilytyspaikka suklaaherkuille. Suklaatuotteet ei pidä myöskään suurista lämpötilanvaihteluista, joten tasaisessa lämpötilassa säilytettynä suklaa on parhaimmillaan.

Suklaa, esim. konvehdit harmaantuvat silloin, kun ne ovat mahdollisesti jossakin jakeluketjun vaiheessa joutuneet liian lämpimään tilaan tai lähelle jotain lämmönlähdettä ja ovat sulaneet. Suklaan pinnalla oleva harmaa kerros aiheutuu suklaan sisältämän kaakaovoin kiderakenteen muutoksista epäedullisissa säilytysolosuhteissa.

Pakkausten lajittelusta kysyttyä

Käärittyjen suklaakonvehtien kotelot lajitellaan kartonkikeräykseen ja kääreet muovinkeräykseen.

Konvehtirasiat ja niiden sisällä oleva välipaperi kartonkikeräykseen, tarjotin (PET) ja rasian päällä oleva kelmu (LDPE) muovinkeräykseen.

Pahvipurkit lajitellaan kartonkikeräykseen.

Pussit, patukkakääreet, suklaalevyjen päälliset sekä muovipurkit (PP) muovinkeräykseen.

Löydät tuotekohtaiset kierrätysohjeet myös täältä.

Ruokavaliosta kysyttyä

Gluteenittomat tuotteemme löytyvät täältä. Voit myös hakea gluteenittomia tuotteita tuotehausta.

Panda-tehtaalla ei ole tällä hetkellä mahdollisuutta valmistaa täysin laktoositonta suklaata. Valkosuklaassa laktoosia on eniten. Tummien suklaidemme valmistamiseen ei käytetä maitoa. Ne valmistetaan kuitenkin samoilla tuotantolinjalla kuin maitosuklaatuotteet, joten ne saattavat sisältää jääminä pieniä määriä laktoosia. Kaikki Panda-suklaat löydät täältä.

Osassa suklaatuotteissamme käytetään tärkkelys- ja glukoosisiirappia.

Määritelmän ja lainsäännön mukaan tällaiset viljaperäiset tärkkelyssiirappia sisältävät tuotteet katsotaan lukeutuvan gluteenittomiksi eli viljan proteiinia sisältämättömiksi tuotteiksi. Puhdistettu tärkkelyssiirappi ei sisällä proteiinia, vaan ainoastaan hiilihydraatteja. Suurimmalle osalle keliaakikoista soveltuvat vehnäperäistä glukoosi- tai tärkkelyssiirappia sisältävät tuotteet, mutta erityisen herkät henkilöt saattavat saada oireita näistäkin ainesosista, varsinkin jos tuote sisältää kyseistä ainesosaa merkittävässä määrin. Noudatamme kaikessa toiminnassamme voimassa olevaa lainsäädäntöä, siksi tällaiset vehnäperäistä tärkkelyssiirappia sisältävät tuotteet katsotaan olevan gluteenittomia. Ainesosaluettelo kannattaa tarkistaa aina ennen tuotteen käyttöä.

Lisätietoa aiheesta löytyy muun muassa Ruokaviraston sivuilta https://www.ruokavirasto.fi/haku

Panda-suklaissa käytetty lesitiini on auringonkukkalesitiiniä, tarvittaessa joskus rypsilesitiiniä, mutta ei koskaan soijaa.

Vastuullisuudesta kysyttyä

Kaikki Panda-suklaat on valmistettu 100% Rainforest Alliance -sertifioidusta kaakaosta. Vastuullisuus kuuluu olennaisena osana konsernimme yritysten toimintaan, ja käymme itse auditoimassa sekä kaakaon toimittajat sen alkuperämaissa että kaakaonjalostajien tehtaat. Auditointimme kattavat myös eettiset periaatteet, painopisteen ollessa aina tuotteidemme tuoteturvallisuudessa ja jäljitettävyydessä. Lisää vastauksiamme vastuullisuuskysymyksiin voit lukea täältä

Lisätietoja aiheesta löytyy Orkla Suomen sivulta www.orkla.fi/vastuullisuus. Lisää vastauksia Panda-vastuullisuuskysymyksiin löytyy täältä