LAKRITSI

Ihanan pehmeä ja hurmaavan herkullinen Panda®-lakritsi taipuu monenlaisiksi makupaloiksi. Maailmanluokan lakumme tunnetaan kukkamaisesta muodosta ja se valmistetaan perinteisellä menetelmällä ja reseptillä – Vaajakoskella tietenkin. Lakumme tarina alkaa jo 1930-luvun alkupuolella, kun valmistus aloitettiin edeltäjämme SOK:n makeistehtaalla Vaajakoskella vuonna 1933. Olemme jatkaneet perinnettä ja vielä edelleen valmistus tapahtuu Vaajakoskella perinteisellä keittomenetelmällä, jonka ansiosta lakumme maku on täyteläinen ja rakenne ihanan pehmeä. 

Lakritsivalikoimaamme kuuluu herkkuja jokaiseen makuun: patukkana, palloina, paloina tai rapsakoiden rakeiden seurana.

Lakukka

Usein kysytyt kysymykset lakritsista

Lakukka

Lakritsi on suomalaisille tuttu perinteinen musta makeinen, jonka raaka-aineita ovat tavallisesti siirappi, melassi, vehnäjauhot, väriaine (lääkehiili) ja aromit (anisöljy ja lakritsiuute). Lakritsiuute tekee omaperäisen maun, ja sitä saadaan lakritsikasvin juuria pesemällä, kuivaamalla, jauhamalla ja uuttamalla.

Kun laku on tehty hyvistä raaka-aineista, se ei tarvitse reseptiinsä säilöntä- tai lisäaineita. Panda-lakritsi valmistetaankin parhaista raaka-aineista, ilman säilöntä- tai lisäaineita. Tarkat ainesosat kullekin Panda-tuotteelle löydät aina tuotesivuilta. 

Salmiakki pohjautuu lakritsiin, sillä kun lisätään lakritsiin ammoniumkloridia (valkoinen, pistävän makuinen ja kiteinen suola) syntyy salmiakkia. Salmiakki eroaa suolaisemman maun lisäksi myös rakenteeltaan lakritsista, mutta periaatteessa voidaan ajatella, että lakritsi ja salmiakki kuuluvat samaan mustien makeisten sukuun.

Suomen Ruokavirasto on linjannut, että raskaana olevien ei ole suositeltua käyttää lakritsi- ja salmiakkimakeisia niiden sisältävän glysyrritsiinin takia. Ruokaviraston suositus pohjautuu siihen, että glysyrritsiinin turvallisesta käyttömäärästä raskaana ei ole tietoa. Korkea glysyrritsiinipitoisuus nostaa verenpainetta, lisää turvotusta ja voi aiheuttaa keskenmenovaaran ja on mahdollisesti yhteydessä lapsen kehityshäiriöihin. Ruokavirasto kuitenkin toteaa, että pienet annokset (esimerkiksi muutama makeinen) eivät ole haitallisia. Suositus koskee vain raskausaikaa, joten imettäessä ei ole samanlaista suositusta lakritsi- ja salmiakkimakeisten syöntiin.

Lähde: Ruokavirasto, Elintarvikkeiden turvallisen käytön ohjeet, 2023.

Tiesitkö, että..

...Vaajakosken makeistehtaan linjastolta tuleva uunituore Panda-laku ei maistu juuri miltään ja on väriltään paljon vaaleampi kuin pussista löytyvä?
Lakritsimme pitää saada tekeytyä viikosta muutamaan. Sen aikana laku tummuu ja saa oikean rakenteen sekä maun.

Lakut hihnalla

Uunituoreet lakritsit Vaajakosken tehtaan hihnalla.

panda-lakun Lakukka-muoto

Lakukka

Panda Lakukka sai Suomalaisen Työn Liiton myöntämän Design from Finland -merkin syksyllä 2023 ja näin ollen siitä tuli Suomen ensimmäinen design-makeinen.

Lakukan tarina alkaa 1960- ja 1970-lukujen taitteessa, kun Lakukka-muotti hankittiin Vaajakosken tehtaallemme. Lakukka-muotin idean ja tuotekehityksen takana olleesta henkilöstä ei kuitenkaan ole täysin tarkkaa tietoa, mutta vuosikymmenten saatossa Lakukasta on tullut osa suomalaista muotoiluperinnettä ja osa herkullista historiaamme.

Pandan Lakukka® sai Design from Finland –merkin

Tiesitkö, että..

...me Pandalaiset puhumme joskus Lakukan kukkamaisesta muodosta myös leikkisällä termillä revolveri? Lakukan pitkän suosion takana, kun on ontto muotoilu, joka antaa lakulle pehmeyttä ja parhaan maun.

Ihanimmat lakureseptit

Lakritsi sopii mainiosti myös leivontaan, jolloin tuttuihin resepteihin tulee vaihtelua ja mielenkiintoista uutta makumaailmaa.Panda Lakukka on myös kaunis koriste moniin kakkuihin ja leivonnaisiin. Testaa helppoa lakritsikastiketta esim. jätskin tai lettujen kanssa. Lakritsijuustokakku sopii taas hyvin isommallekin porukalle tai juhliin. Lakupalat ovat vahvasti inspiroituneet mokkapaloista, mutta maistuvat ihan eriltä.

Panda-lakritsi ulkomailla

Lakritsiamme on viety ulkomaille jo 60-luvun alusta lähtien. Tuolloin pehmeä laku oli kysyttyä erityisesti Hollannissa, Norjassa, Ruotsissa ja Itävallassa. Myös Yhdysvaltoihin vienti aloitettiin 60-luvun alussa, tarkemmin vuonna 1963.

Nykypäivänä lakuamme viedään vuosittain ulkomaille yli 2 miljoonaa kiloa. Pohjoismaiden ja Keski-Euroopan lisäksi Panda-lakritsia viedään muun muassa Iso-Britanniaan ja Pohjois-Amerikkaan, jossa asuu myös paljon lakufaneja. Ulkomailla perinteisen mustan lakun lisäksi kiinnostavat erilaiset marjanmakuiset punaiset lakut ja varsinkin Pohjois-Amerikassa vadelman- ja mansikanmakuiset lakut ovat suosittuja. Myös Amazon-verkkokauppa toimittaa lakuja ulkomailla asuville Panda-faneille.

Panda ulkomailla mainos
Panda ulkomailla mainos
Pandan vanha tuotepakkaus