5 asiaa, jotka tekevät PANDA®-makeisista vastuullisempia

Vastuullisten makeisten valmistus on meille sydämen asia. Mutta millaiset asiat tekevät Panda-tuotteista oikeasti vastuullisemman valinnan?

Panda vastuullisuus

1. 100% palmuöljyttömyys

Palmuöljy on maailman käytetyin kasviöljy, jonka kasvava tuotanto on liitoksissa metsäkatoon, maaperän ja vesistöjen vahingoittumiseen, sekä ihmisoikeuksien rikkomiseen (WWF).

Kaikki Panda-makeiset, aina joulusuklaista täytelakuihin ja suklaalevyistä konvehteihin, ovat olleet vuodesta 2021 asti täysin palmuöljyttömiä. Voit lukea lisää tuotteiden palmuöljyttömyydestä täältä.

2. Rainforest alliance -sertifioitu kaakao

Kaikki Panda-suklaat valmistetaan Rainforest Alliance -sertifioidusta kaakaosta. Sertifikaatti kertoo siitä, että kaakaon viljelyssä on otettu huomioon metsien ja luonnon monimuotoisuuden suojelu, työntekijöiden hyvinvointi sekä kestävä kehitys. Rainforest Alliance -sertifioidun suklaan tunnistat kääreestä löytyvästä sammakon kuvasta.

Rainforest Alliance on kansainvälinen voittoa tavoittelematon järjestö, joka pyrkii edistämään ympäristöystävällisempää liiketoimintaa työskentelemällä yhdessä viljelijöiden, yritysten ja kuluttajien kanssa. Lisätietoa Pandan ja Rainforest Alliancen yhteistyöstä löydät täältä.

3. Hävikin minimointi

Ruokahävikkiä syntyy pois heitetystä, syömäkelpoisesta ruuasta. Pois heitetyn ruuan tuotanto kuormittaa ympäristöä turhaan.

PANDA-tehtaalla Vaajakoskella syntyvän hävikin määrä on minimoitu, ja hävikkiä syntyy siksi hyvin vähän. Sen sijaan että tuotannossa syntynyt hävikki heitettäisiin pois, pyrimme hyödyntämään hävikkimakeiset esimerkiksi Panda-tehtaanmyymälässä aina silloin, kun hävikkiä syntyy. Hävikin vähentäminen on huomioitu myös pakkauksissa: uudelleensuljettavissa pusseissa makeiset säilyvät tuoreina pidempään ja päätyvät todennäköisimmin niiden oikeaan osoitteeseen, eli suuhun herkuteltavaksi.

4. Pakkausten kierrätettävyys

Vastuullisuus on otettu huomioon pakkausten ekologisuudessa sekä kierrätettävyydessä: esimerkiksi Panda-suklaalevyjen kääreissä on nykyään 14 % vähemmän muovia, eikä pakkauksissa käytetä lainkaan alumiinikäärettä. Konvehtirasioidemme tarjottimet valmistetaan nykyään 80 % kierrätysmuovista, minkä ansiosta olemme säästäneet vuodessa 48 tonnia neitsytmuovia (v. 2022). Kaikkien makeisten pakkaukset ovat materiaalista riippuen kierrätettävissä muovinkeräykseen, kartonkikeräykseen tai metallinkeräykseen. Tarkemmat tuotekohtaiset kierrätysohjeet voit tarkistaa täältä.

Vuonna 2023 Panda aloitti yhteistyön kierrätyssovellus Bowerin kanssa, sillä haluamme kannustaa pakkausten oikeaoppiseen lajitteluun. Skannaamalla kierrätetyt pakkaukset Bowerin kautta voit ansaita pisteitä, jotka on mahdollista muuttaa rahaksi, lahjoittaa hyväntekeväisyyteen, tai käyttää lahjojen lunastukseen. Lisätietoa Panda x Bower -yhteistyöstä voit lukea täältä.

5. Kotimaisuus

Panda panostaa kotimaisuuteen ja siksi makeiset valmistetaankin edelleen kokonaan Suomessa, Vaajakosken tehtaalla.

Kaikkia makeisten raaka-aineita ei kuitenkaan ole saatavilla Suomesta, eikä raaka-aineen kotimaisuus aina kerro vastuullisemmasta valinnasta. Esimerkiksi suomalaisen, sokerijuurikkaasta tuotetun sokerin hiilijalanjälki on suurempi kuin Etelä-Amerikasta tulevan sokeriruo’on. Jos jotakin raaka-ainetta – kuten kaakaota – ei ole saatavilla Suomesta, haluamme hankkia sen sertifioituna.